Nasveti

december 20, 2018

Zvezda skrivnostnega nakupa

Prazniki in zaključek leta so pred vrati in sploh za maloprodajo prihaja najbolj stresen del leta, zato bi vas z današnjim nasvetom želela spodbuditi k zahvali, pohvalam in priznanju zaposlenim za njihov trud.

Že tretje leto izvajamo projekt »Zvezda skrivnostnega nakupa« . Več o projektu v nadaljevanju. Najprej bi želela pojasniti zakaj smo ga sploh pripravili in zakaj ga redno izvajamo pri nekaterih naših naročnikih.

Moč osebne izkušnje kupca v prodaji

Kako si vas stranke najbolj zapomnijo? Kakšna izkušnja pusti največji vtis? Kdaj vas priporočajo dalje? Po odlični nakupni izkušnji z vašimi prodajalci in osebju v stiku s strankami, je tako?

Prodajalci in osebje v stiku s strankami so v stiku s kupcem, ne samo logotip in izdelki vaše blagovne znamke. Prodajalci in osebje v stiku s strankami so tako vaši najpomembnejši predstavniki in ambasadorji.

Vpliv pohvale in priznanja za trud

Na pohvale, priznanja in zahvale nihče med nami ni imun. Že kot podjetje se zavedamo pomena zbiranja priznanj in certifikatov. Enako velja za zaposlene. Ne glede na to, da delovno mesto v prodaji od nas kot prodajalca zahteva profesionalni odnos do strank nam je pomembno, da se kakovost našega dela opazi.

Že tretje leto bo odkar pri nekaterih naših naročnikih izvajamo projekt »Zvezda skrivnostnega nakupa«, ker verjamemo v vrednost. pomen in prispevek prodajalcev in osebja v stiku s strankami.

Prodajalci se nam večkrat osebno zahvalijo, ker cenijo, da smo opazili njihov prispevek in s ponosom nosijo naše broške Zvezda skrivnostnega nakupa ali pa priznanje obesijo na vidno mesto kar v svoji trgovini, kjer je zaposlen. Nekateri so zelo ganjeni, zato to tudi delim z vami. Pohvala in priznanje za dosežke velikokrat naredijo manjšo ali večjo spremembo naravnanosti pri posamezniku.

Primer iz prakse: Kako to delajo v podjetju Petrol d.d., ki so vedno prvi v vsem?

Projekt “Zvezda skrivnostnega nakupa” smo v podjetju Petrol d.d., Ljubljana uvedli leta 2017 na pobudo direktorice Natalie Ugren. Izvajanje skrivnostnega nakupa v podjetju izvajamo že več kot 15 let in naša želja je bila, da tiste prodajalce, ki svoje delo opravljajo res odlično tudi posebej izpostavimo. Ker je ocenjevanje skrivnostnega nakupa del sistema nagrajevanja v podjetju smo bili nad idejo gospe Ugren zelo navdušeni. Postavili smo kriterije kdo je lahko zvezda skrivnostnega nakupa in iz obstoječih ocen skrivnostnega nakupa na prodajnih mestih v letu 2017 tako prepoznali 52 svojih zaposlenih na prodajnih mestih. Tako smo v letu 2017 pripravili dve srečanji na katerih je bil prisoten tudi predsednik uprave Petrol.d.d., Ljubljana. Vsak posameznik je na srečanju iz rok predsednika uprave prejel priznanje in broško z napisom “Zvezda skrivnostnega nakupa”. Vse skupaj smo izvedli v naših novih učnih centrih in srečanje zaključili ob prijetnem klepetu in izmenjavi izkušenj in seveda dobrot iz našega Fresha.

Prav vse izbrane udeležence smo povabili k sodelovanju, da postanejo mentorji svojim kolegom in z njimi delijo svoje dragocene izkušnje pri uspešni prodaji. Tako smo istočasno dosegli dva učinka; prepoznati odlične sodelavce in jih predstaviti širši javnosti v podjetju in pridobiti bodoče mentorje/coache za interno izobraževanje zaposlenih na prodajnih mestih.

V nadaljevanju bomo projekt še nadgradili z izplačilom nagrad vsakemu posamezniku in na tak način pokazali, da se je v podjetju vredno truditi in opravljati svoje delo odlično.

Kakšne imate plane za vaše najpomembnejše predstavnike in ambasadorje – vaše prodajalce in osebje v stiku s strankami?

Že imate pripravljene načrte in marketinške plane za naslednje leto kajne? Splanirano koliko nameravate vložiti v branding, oglaševanje, promocijo itd., da boste čim več kupcev prepričali, da ste prava izbira in da imate pravo akcijo za njih?

Bolj boste ciljno načrtovali marketinške aktivnosti, tako na področju ponudbe kot tudi pristopa h kupcu, boljše boste imeli prodajne rezultate in več potencialnih kupcev. Koliko boste vložili v branding, oglaševanje, promocijo itd., da boste čim več potencialnih kupcev navdušili za nakup pri vas?

Koliko boste vložili v to, da ima kupec odlično nakupno izkušnjo in »dober servis«, ko končno po vsem trudu marketingarjev stopi v stik z vami oz. se zglasi v poslovalnici?

Kako boste k tem ciljem motivirali zaposlene in jih za to ustrezno nagradili?

Projekt »Zvezda skrivnostnega nakupa«

Še na kratko pojasnim namen projekta in priznanja. Priznanje »Zvezda skrivnostnega nakupa« dobi posameznik, ki ima skupno doseženo oceno 90% in več ter 100% izvedeno dodatno prodajo. Tokrat vas želim ob zaključku leta spodbuditi, da se zahvalite vašim prodajalcem, ker je za veliko večino sedaj najbolj stresen del leta pred vrati in resnično so vaši najpomembnejši predstavniki iz perspektive vaših kupcev.

Letos je poslovno uspešno leto. V decembru je še zadnja priložnost, da se jim zahvalite, jih pohvalite in jih nagradite za njihov trud. Kako jih boste nagradili? Kaj boste naredili za njih?

V prihajajočem letu sem vam z veseljem na voljo za vpeljavo oz. nadaljevanje projekta »Zvezda skrivnostnega nakupa« tudi v vašem podjetju.

Kako vam lahko pomagamo?