Nasveti

december 17, 2019

Posel smo (še vedno) ljudje – kje je vaš fokus?

Vedno se veselimo decembra, ko je čas, da si zavestno vzamemo čas za druženje s poslovnimi partnerji. Še vedno smo posel ljudje in doprinos, ideje in nove rešitve se rojevajo v prijetni klimi.

Z poslovnimi partnerji smo se seveda pogovarjali tudi o poslu, načrtih za 2020. Kaj opažam? Marketinški plani dodelani do potankosti. Budžeti splanirani. Kreative v teku.

Praktično povsod tudi slišim kako težko je najti dobre kadre, pogovori o izzivih s fluktuacijo so stalnica.

Kje v vaših planih so zaposleni? Koliko sredstev ste splanirali za ljudi? Za vaše sodelavce?

Danes ni samoumevno, da imajo posamezniki, potrebne veščine za delo z ljudmi

Povprečna akcija z letaki stane od 20.000 EUR do 30.000 EUR. Kaj če bi za spremembo to vsaj enkrat vložili v izobraževanje in motiviranje zaposlenih?

Koliko boste vložili v to, da ima kupec odlično nakupno izkušnjo (CX) in »dober servis«, ko končno po vsem trudu marketingarjev stopi v stik z vami oz. se zglasi v poslovalnici?

Kako boste k tem ciljem motivirali zaposlene in jih za to ustrezno nagradili?

V kvadratku oz. oblačku:
Zakaj se vam to izplača? Vam ponazorim z izkušnjo iz preteklih dni v optiki.

Želela sem se naročiti za pregled za nova očala. Pokličem in se mi javi sicer prijazna gospa in mi pove, da naj pokličem jutri, ker sodelavke ni ter odloži slušalko.

Upam, da razumete in si predstavljate, da je to situacija, ko stranka gre mimogrede drugam.

Kako bi lahko to izboljšali? S 4 zelo preprostimi koraki in internimi navodili za prodajni postopek:

  1. Pozdrav in sprejem povpraševanja.
  2. Namesto, da me odvrnejo od obiska z »pokličite jutri«, bi bilo potrebno vzeti moje podatke, da lahko odgovorna sodelavka vrne klic.
  3. Naslednji dan klic odgovorne sodelavke za dogovor termina.
  4. Potrditev termina s sms, mailom ali klicem.

Kateri pristop vam je kot stranki bolj všeč?

3 preprosti ukrepi za boljšo delovno klimo in vzdušje

Velikokrat je izziv v praksi na terenu ta, da vodje od zaposlenih pričakujejo, da bodo izvajali določene postopke, a niti ni predpisana najboljša praksa za izvajanje prodajno svetovalnega postopka s stranko.

Kaj, ko bi tokrat obrnili pristop in bili osebno sami za zgled? December je mesec, ki je posebej naporen za vso prodajno osebje in osebje v stikih s strankami.

Težko je ostali motiviran, prijazen in dobro razpoložen cel delovni dan, tudi zato ker imajo zaposleni družine, zima je čas, ko je več prehladov in različnih bolezni in vse to vpliva na počutje.

Kaj potrebujemo takrat? Podporo kajne? In če kdaj je v decembru pomembno, da smo vodje prodaje za vzgled, se strinjamo?

Kaj so mali preprosti pristopi, ki zahtevajo samo nekaj dobre volje?

1) Prijazen in topel pozdrav z nasmehom: ja drži, povsem enako velja za zaposlene kot za stranke.

2) Spodbuda in pohvala: opazite dobro delo in ga pohvalite. Pohvala pogreje srce in duše, ker ljudje imamo potrebo po priznanju in potrditvi drugih ljudi. Nič nas ne napolni bolj, da je drugim mar za nas. Seveda govorimo o realni pohvali, ki temelji na dejstvih in konstruktivnih dejanjih.

3) Dober odnos se gradi vsak dan: tudi zaposleni potrebujejo konstruktivno povratno informacijo, kaj je dobro opravljeno in kaj je potrebno izboljšati.

Boste za 2020 splanirali v svoje marketinške budžete tudi usposabljanje ljudi za odličen servis strankam? Verjemite, izplača se. Posel smo še vedno ljudje.

Kako vam lahko pomagamo?