Nasveti

januar 16, 2022

Nagovarjate 5 čutov za pospeševanje nakupa v prodajnih stikih s kupci?

Kje se dobro počutite, ko nakupujete?

Doživetje nakupa je predvsem senzorična izkušnja. Za pospeševanje nakupov je ravno neverbalno senzorično doživetje nakupa tisto kar sproža hormone sreče (serotinin, dopamin, oksitocin, endorfini), ki so ključni spremljevalci nakupne izkušnje strank.

Nagovorite vseh 5 čutov ob nakupu. Povečali boste prodajo.

Nakupujemo, izbiramo, preizkušamo z vsemi petimi čutili. Velik del kupcev še vedno osebno nakupuje, ker želi izdelek preizkusiti, otipati, si v živo pogledati, slišati, povonjati. Je načrtovanje neverbalnega senzoričnega področja nakupne izkušnje že sestavni del vaših prodajnih strategij? V kolikor še ni, vključite ga v vašo strategijo.

Bolj, ko vključite vseh pet čutov v procesu nakupovanja, več je zadovoljstva ob nakupu. Hitrejši in z višjim zneskom bo tudi nakup.

Nakupovanje je neposredno povezano z občutki. Prijetnejši so, bolje se počutimo, več in hitreje kupimo kar nam je všeč. Bolj je izkušnja nakupa celostna, doživljajska bolj sproža v nas zadovoljstvo ob nakupu.

Z načrtovanjem nakupne izkušnje, ambienta, vzdušja nakupa z upoštevanjem aktivacije vseh pet čutov (vid, sluh, voh, okus, tip) ste ustvarili pogoje, da se poveča tako želja in potreba po nakupu.

Nakupno izkušnjo načrtujte iz vidika vseh 5 čutov.

👁️ Najprej poskrbite za očem prijetno izkušnjo, saj je po raziskavah nevroznanstvenikov več kot polovica možganske aktivnosti namenjena obdelavi vizualnih podob ter kar 83% učenja predstavlja vid. Poskrbite tudi, da ni vidnega nereda.

👂 Hrup je neprijetna in pogosta motnja, zato poskrbite za prijetno zvočno kuliso in vzdušje.

👃 Vonj je pomemben sprožilec asociacij in pozitivnih občutkov. Zato poskrbite, da odstranite vse neprijetne vonjave ter dodate arome ali dišeče izdelke na ključna mesta.

🤚 V maloprodaji, osebnih storitvah, je tip najpomembnejši čut. Za to še vedno kupujemo veliko izdelkov osebno, ker jih želimo občutiti, potipati. Če je dotik izdelka prijeten, se mi počutimo prijetno. Poskrbite za veliko prijetnih izdelkov na dosegu kupčevih rok.

👅 Žal zanemarjeno, a pomembno področje je področje okusa. Senzorični produktni sampling, kjer kupci lahko poizkusijo izdelek ali dobijo darilo, da okusijo izdelek je pomemben dejavnik dviga prodaje izdelkov.

Vir: Claire Boscq-Scott, Thriving by Caring

Kako senzorično nakupno izkušnjo načrtovati, spremljati in evalvirati preko storitve Mystery Shopping-a?

Mystery shopping oz. skrivnostni nakupi so že preverjena ter iz vidika povratne izkušnje kako je biti vaš kupec najpomembnejša metoda načrtovanja in upravljanja nakupnih izkušenj – tudi neverbalnega področja senzorične nakupne izkušnje.

Z zasnovo strategije za senzorične nakupne izkušnje z načrtovanimi vprašalniki, usposabljanjem prodajnih timov, metodično izvedbo nakupov skrbno načrtovano, vpeljano senzorično nakupno izkušnjo enostavno vključite v vaše osnovne prodajne postopke.

Poglejmo kar na primerih …

📌✅🤚👁️ Kinestetična nakupna izkušnja, preizkušanje z dotikom, otipom: Npr. ali v avto-salonu, tekstilni in obutveni trgovini, prodajalci ponudijo stranki testno vožnjo, pomerjanje oblačila v kabini in pomerjanje čevljev? To aktivira senzorična čutila za vid, tip in sluh. Nadgradite lahko tudi z drugimi senzoričnimi elementi za celotni prodajni proces.

📌✅👂👁️ Avdio – vizualna senzorična nakupna izkušnja: Npr. ali je prijetna glasba slišati v restavraciji, preddverju hotela, v wellness centru – morda tudi ali je primerna ambientu – tudi to se preveri s skrivnostnimi nakupi. Kot tudi vse vizualne motilce ter urejenost prostora.

📌✅👃👅 Olfaktorično – gustatorična senzorična nakupna izkušnja: Npr. vonj, okus – ali oddelki kruha pečete v svojih pečicah kruh, ali je možno kaj degustirati pri pultu? Ali v restavracijah prijetno diši? Ali ima kakšna trgovina slab vonj – ali uporabljate razpršilce prijetnih vonjav? Morda v tehnični trgovini res ne potrebujete prijetnih vonjav kot pekarna, ampak pazite, če je nekje počena kanalizacijska cev, pa zato smrdi, ko stranke stopijo v trgovino to ne spodbuja k nakupu.


Povežite neverbalno senzorično nakupno izkušnjo v eno z vašimi prodajnimi postopki s pomočjo skrivnostnih nakupov. Imeli boste najboljšo povratno informacijo kako je biti vaš kupec. Kot tudi povratno informacijo, kje imate v prodajnih postopkih, ureditvi prostora itd. pomanjkljivosti, ki so lahko vaše prednosti in priložnost za dvig prodaje.

📌✅👧🛒 Verbalno komunikacijska nakupna izkušnja: prijazen pozdrav, topel nasmeh, pogled v oči, prijazen in uslužen pristop k stranki ter identifikacija potreb stranke s podvprašanji je najpomembnejša osnova kakovosti nudenja storitev v prodajnem postopku in je tako pomemben del vsakega skrivnostnega nakupa in poveže v doživetje nakupa celotno nakupno izkušnjo kupca.

Oglejte si tudi:
Certifikat za odličnost uporabniške izkušnje - Excellent Customer Experience

Certifikat za odličnost uporabniške izkušnje – Excellent Customer Experience

So skrivnostni nakupi že del načrtov za leto 2022?

Za načrtovanje in planiranje skrivnostnih nakupov, kako vzpostaviti visok nivo nakupne izkušnje strank ter skrbno na stranke naravnane organizacijske kulture mi pišite na info@skrivnostninakup.si ali me pokličite na 041 537-118 za posvet kako narediti načrt oz. prodajno strategijo za vašo organizacijo za leto 2022.