Nasveti

december 1, 2021

Dovolj “izgovorov”

V prodaji in za uspešnost v prodaji velja, da so izgovori znak »slabšega pristopa« oz. manj usposobljenega prodajnika. Zmožnost pozitivne naravnanosti, razumevanja potreb stranke in pozitivnega pristopa ter iskanje rešitev pa značajske kvalitete in komunikacijski pristopi vrhunskih prodajnikov.

Iz te perspektive bi vas tudi nagovorila – dovolj »izgovorov« na korono, na utrujenost, izgorelost in nezainteresiranost zaposlenih. V prodaji, podpori in servisu strank delamo. Kar lahko naredimo mi, je da v luči vseh bolj ali manj potrebnih in smotrnih ukrepov naredimo kakovostno svoje delo in pristop – to pa je pozitiven, sproščen, nasmejan profesionalen pristop h kupcem, tudi v času, ko se kdo od njih v svoji stiski vede skrajno nerazumno, neustrezno in neprimerno.

Zato je pomembno, da niti managerji in vodje prodaje ne iščemo predvsem izgovorov v trenutnih razmerah, ker ne glede na vse stranke pričakujejo profesionalen odnos zaposlenih, dobro in prijazno postrežbo. Zlasti sedaj. Z iskrico in toplino v očeh, ki jo pričara samo nasmeh na obrazu in prijazen odnos v stikih s strankami. To je nenadomestljivo pri osebni prodaji.

Zaposleni v stikih s strankami pa pričakujejo in potrebujejo od vodij podporo, nasvete, znanje in komunikacijske tehnike za lažje soočanje in širjenje dobre volje in pozitivne energije. Zato v današnjem nasvetu z vami delim osnovne komunikacijske pristope za osebne stike s strankami.

Potrebe po prijaznosti, človeškem stiku, zabavi, veselju, pozitivnem pogledu na življenje … ponazorim z primero enega naših naročnikov. Naš naročnik, ki je z Dolenjske, me je vprašal, če vem, kakšna je razlika med vaškim ansamblom in romskim? »Razlika je v tem, da, ko prične deževati, vaški ansambel pospravi glasbene inštrumente, romski pa takrat začne z igranjem in plesom, saj vedo, da za dežjem vedno posije sonce 😊.«

Skrivnostni nakupi pomemben dejavnik dviga dodatne prodaje

Za visok nivo dodatne prodaje je vedno znova pomemben predvsem en dejavnik. Motivirani in prijazni zaposleni. Še toliko bolj v trenutnih razmerah.

Managerji, vodje prodaje, ste tako vedno znova pred enakim izzivom – kako zagotavljati visok nivo nakupne izkušnje ter na stranko naravnano delovno kulturo zaposlenih? To vam lahko nudi in zagotovi samo storitev skrivnostni nakup. Lažje je, v kolikor imate pri tako zahtevni nalogi na voljo dobra merila in kakovostno povratno informacijo kako je biti vaš kupec. Ne za iskanje napak, temveč za uvajanje ključnih izboljšav za visok nivo kakovosti nudenja storitev.

Človeški vidik je pri osebni prodaji najbolj pomemben dejavnik – ne glede na razmere. In tudi v odnosu z zaposlenimi – prijazna spodbuda, pogovarjanje z zaposlenimi o pomenu človeška stika, prijaznega odnosa s kupci pred prodajnim vrhuncem leta bo vsaj utrdilo nivo kakovosti komunikacije s strankami.

Priporočila za toplo in prijazno praznično dobrodošlico kupcem

Kot kupci želimo in pričakujemo predvsem toplo dobrodošlico, postrežbo, prijaznost in ustrežljivost, skrb in podporo. To nagradimo tudi z nakupi, priporočanjem in vračanjem.

Ne glede na nastale izredne razmere s Covid-19 situacijo, v kateri se vsi nahajamo, je kakovost nudenja storitev in komuniciranja, torej tudi prijaznega in dostopnega servisa po telefonu in e-pošti, najmanj enako pomembna kot topla dobrodošlica, postrežba ter upoštevanje ukrepov za zagotavljanje varnosti in zaščite – na kar smo kupci še toliko bolj pozorni in občutljivi. Podjetje, ki bo kupcem omogočalo prijeten, skrben servis ter podporo, bo kupce prepričalo ter zgradilo zaupanje na dolgi rok.

V teh časih to predstavlja konkurenčno prednost pred drugimi. Postaviti ČLOVEKA v prvo vrsto, pa naj bo to stranka, ali pa zaposleni.

Biti PRIJAZEN (do kogarkoli), pa pomeni, da PRIJA biti v ZEN-U 😊.

  • Prijazen pozdrav: Umirjen in prijazen pozdrav s pogledom v oči vpliva tudi na najbolj zagrenjene in zaprte osebe, četudi ne pokažejo tega. Poskrbite za trening in visok nivo vašega prodajnega osebja v pozdravljanju strank.
  • Topel nasmeh: Topel nasmeh dela čudeže. Delite jih. Nagrajujte jih. Zlasti tiste z iskrico in toplino v očeh. V prazničnem prodajnem obdobju nenadomestljivo, ker pričara praznično vzdušje in občutke.
  • Pogled v oči: Očesni stik je eden najpomembnejših elementov neverbalne telesne govorice, sploh kadar ni fizične stika kot je rokovanje in sedaj predpisana distanca. Z nasmehom na obrazu je tudi pogled tako pogled s smehljajočimi očmi – kar izraža empatijo in sočutje. Pomembni elementi tople dobrodošlice, kljub maskam in ostalim elementom zagotavljanja varnosti.
  • Pristop k stranki: Ne glede na vse naloge in zadolžitve, ki jih ima vaše prodajno osebje je za ustrezno dobrodošlico pomembno, da vaše osebje da prednost stranki in ne zlaganju izdelkov na police oz. administrativnemu delu. Zlasti v trenutni situaciji je pomembno, da smo na voljo strankam za nasvet in dodatne informacije.
  • Stranki damo vedeti, da smo ji na voljo: Pomembno je, da damo stranki, ki pride k nam vedeti s telesno govorico, da smo ji na voljo, če in ko bo potrebovala pomoč.
  • Identifikacija potreb stranke s podvprašanji: Z vsaj dvema do tremi podvprašanji vzpostavimo odnos, ki gradi na zaupanju, ko stranka izkaže interes, da potrebuje dodatno pomoč in svetovanje pri nakupu.
Oglejte si tudi:
Certifikat za odličnost uporabniške izkušnje - Excellent Customer Experience

Certifikat za odličnost uporabniške izkušnje – Excellent Customer Experience

So skrivnostni nakupi že del načrtov za leto 2022?

Kako načrtovati in planirati skrivnostne nakupe, kako vzpostaviti visok nivo nakupne izkušnje ter skrbno na stranke naravnano kulturo?

Pišite mi na info@skrivnostninakup.si ali me pokličite na 041 537-118 za posvet kako narediti načrt za vašo organizacijo za leto 2022.