Nasveti

marec 29, 2018

Kakšna je nakupna izkušnja vaših kupcev?

Za vse, ki ste bili 21. marca z nami na 7. konferenci Mystery Shopping ste se lahko na primerih dobrih praks iz Slovenije in tujine seznanili kako pomembno je vlaganje v nakupno izkušnjo in profesionalni odnos do kupcev za boljše prodajne rezultate.

V prihodnjih dveh nasvetih bom z vami delila najnovejše trende na področju mystery shoppinga in primere dobrih praks, ki vam bodo zagotovo pomagali izboljšati nakupno izkušnjo vaših kupcev, interno klimo v prodajnem oddelku ali poslovalnici ter odnos prodajnega tima do strank, kot tudi dvigniti dodatno prodajo.

Danes imamo na voljo veliko orodij s katerimi lahko izboljšamo tako nakupno izkušnjo kot prodajne rezultate, predvsem z aktivnim spodbujanjem in treningom dodatne prodaje, zato vam danes predstavljam metodo »razkriti Mystery Shopping«. Priporočam, da preberete do konca, sem pripravila presenečenje oz. darilo za vas :).

Kupci opazijo vse

Kaj naredite v primeru, ko vam v določeni poslovalnici prodajalci oz. osebje v stiku s strankami niso simpatični zaradi odnosa do vas ali še huje ste mnenja, da niso profesionalni v obnašanju do vas? Ko ste mnenja, da niso prijazni, da sami veste več o izdelku, vas pozdravijo z namršenim izrazom na obrazu brez nasmeha, vas ne pozdravijo itd.? Ali vam dajejo občutek, da ste vi tam zaradi njih, ne oni zaradi vas?

Najmanj kar kot kupci naredimo je, da če le ne rabimo iti po nakupih v poslovalnico, kjer se ne počutimo dobro, tja ne gremo. Ponavadi bomo svoj ožji krog – družina, prijatelji, sodelavci in tudi znance seznanili s tem kaj se nam je je pripetilo. Z veseljem vse seznanimo o tem kaj se nam je zgodilo, kako so bili neprijazni z nami in da mi tja zlepa ne bomo več šli. Ne pozabimo povedati niti vsake malenkosti, ki je bila po našem mnenju narobe. Ljudje pač radi govorimo o drugih ljudeh in dajemo prednost negativnim zadevam, izkušnjam in situacijam. Kupcev ne bomo spremenili. Kot podjetje, kot odgovorni za prodajo lahko le zagotavljamo čim boljšo nakupno izkušnjo in profesionalen odnos do kupcev. Kupci smo zaradi velike izbire pač čedalje bolj zahtevni in v pričakovanju pozitivne in profesionalne nakupne izkušnje ter profesionalnega odnosa prodajnega osebja do nas.

Že izvajate oz. ste izvajali mystery shopping raziskavo in ste doživeli upor prodajalcev oz. osebja v stiku s strankami?

Se vam je zgodilo, da zaposleni čutijo odpor do raziskave skrivnostni nakup / mystery shopping oz. se stalno »izgovarjajo« ter »branijo« glede »slabih« rezultatov? Ne sprejmejo rezultatov raziskave skrivnostni nakup / mystery shopping in komentirajo, da so prepoznali kdo je bil skriti kupec? So poročila raziskave skrivnostni nakup / mystery shopping sprejeli kot kritiko in ne kot predlog za izboljšanje?

Se rezultati raziskave mystery shopping ne popravljajo kljub daljšemu izvajanju?

Že dlje časa izvajate raziskavo skrivnostni nakup / mystery shopping vendar opažate, da pri nekaterih prodajalcih oz. osebju v stiku s strankami ni napredka? Ste že naredili osnovno izobraževanje prodajnih veščin in opažate, da so nekateri sodelavci zelo dobro integrirali znanje, dobre prakse in nasvete, pri nekaterih zaposlenih pa ni napredka? Opažate, da nekateri vaši zaposleni v stiku s strankami odlično izpeljejo prodajno – svetovalni razgovor kar potrdi tudi raziskava skrivnostni nakup / mystery shopping, nekateri pa tega niso vešči? Opažate, da vaši prodajalci pri izvedeni raziskavi skrivnostni nakup / mystery shopping še niso imeli pozitivno ocenjene dodatne prodaje?

Kupcev ne bomo spremenili, odličnih prodajalcev žal ni na pretek

Dejstvo je, da kupcev ne bomo spremenili, lahko pa spremenimo pristop in odnos naših zaposlenih do kupcev. Verjemite izplača se. Po 75.000 izvedenih raziskavah skrivnostni nakup / mystery shopping vidimo napredek v podjetjih, ki so se raziskave skrivnostni nakup / mystery shopping lotili sistematično, jo redno izvajajo ter namenjajo temu redne mesečne kolegije in poročila raziskave sprejmejo kot priložnost za izboljšanje. Nekateri naši naročniki jo uporabljajo tudi kot merilo za dodatno nagrajevanje uspešnosti.

Podjetja, ki so v središče postavila zaposlene so tudi naredila največji napredek, ki se odraža na višji izmerjeni pozitivni nakupni izkušnji in dodatni prodaji. To potrjujejo tudi mesečni prodajni rezultati. To potrjujejo primeri dobrih praks iz tujine kot tudi slovenskih podjetij.

»Razkriti Mystery Shopping« – uporaba prodajnega coachinga daje odlične rezultate

Vem, da mi težko verjamete na besedo, da merjenje nasmehov, prijaznega pozdrava, uslug ter prodajno – svetovalnega postopka vašega osebja v stiku s strankami prinese boljše prodajne rezultate. Vam osebno zagotavljam, da je odgovor da. Hkrati vam tudi zagotavljam, da je to za vaše podjetje tudi najcenejša in takoj delujoča rešitev za dvig vaše prodaje brez ali z minimalno dodatne investicije. Vse kar potrebujete je, da vaša prodajna ekipa sistematično in skladno z dobrimi praksami za izvedbo dodatne prodaje izvaja dodatno prodajo komplementarnega izdelka pri svetovanju kupcem in nakupih vaših kupcev.

Če mi ne verjamete, se samo spomnite kaj ste kupovali v roku zadnjega tedna in kako ste bili zadovoljni z nakupno izkušnjo? Kje ste bili zadovoljni in kje ne?

Vsak evro vložen v razvoj prodajnih veščin in pristopa k strankam se vsaj 10-kratno povrne. Ker je poslanstvo in vizija našega podjetja pomagati prodajalcem biti uspešnejši pri prodaji kot prvi v Sloveniji premierno uvajamo novo storitev – Razkriti Mystery Shopping. Metoda daje odlične rezultate in na licu mesta usposobljeni prodajni trener z vašimi zaposlenimi takoj izboljša prodajne tehnike, prodajno – svetovalni postopek ter izboljša veščine dodatne prodaje.

V tujini je »Razkriti Mystery Shopping« že redni sestavni del raziskave skrivnostni nakup / mystery shopping. Takoj po izvedeni raziskavi vaši prodajalci oz. osebje v stiku s strankami s prodajnim trenerjem na delovnem mestu izboljšujejo kar se je izkazalo za pomanjkljivost v izvedeni raziskavi. Tako z raziskavo ne ugotovite samo kaj je narobe pri profesionalnem odnosu do kupcev in izvedbi dodatne prodaje, takoj to izboljšujete in odpravljate prilagojeno posameznemu prodajalcu oz. osebam v stiku s strankami.

Darilo za vas

Razmišljate kako bi naravnanost prodajne ekipe preusmerili na kupce in na odličen servis kupcem? Kako bi dosegli, da je prodajalec motiviran za »dober servis« kupca? Želite utrditi in izboljšati prodajne veščine vaših zaposlenih? Želite narediti korak naprej, ker se zavedate vaših oportuitetnih izgub pri dodatni prodaji?

Potem je prodajni coaching »Razkriti Mystery Shopping« prava izbira za vas. Ker cenimo vaše zaupanje, vam prvo izvedbo prodajnega coachinga »razkriti mystery shopping« po izvedeni raziskavi skrivnostni nakup / mystery shopping podarimo brezplačno.

Vesela bom vašega klica in vabila za sestanek.

Kako vam lahko pomagamo?