Izjave preverjenih zaposlenih

Nekaj mnenj preverjenih zaposlenih o izkušnji skrivnostnega nakupa.

Kot vsak prodajalec sem se tudi jaz večkrat spraševala, kako me vidijo in ocenjujejo naši kupci. Vsak pač zase misli, da je dober prodajalec oz. prodajalka. Ampak kaj pomeni to biti dober?

Seveda je v našem poklicu rezultat, kdo je dober in kdo ne, viden takoj, prodaš ali pa ne prodaš. Vendar pa je po mojem mnenju tukaj še nekaj več.

Zato sem bila zelo vesela, ko so nam povedali, da bomo imeli raziskavo skrivnostni nakup. Vesela sem bila zato, ker sem želela, da nekdo, ki me ne pozna oceni moje delo, mi pove kaj delam dobro, kaj pa moram spremeniti oz. nadgraditi. Moram priznati, da sem bila popolnoma sproščena v dneh, ko so bili napovedani skrivnostni nakupi, nisem se obremenjevala s tem kdo bo prišel v trgovino in kaj me bo spraševal. Z vsakim kupcem ravnam enako, skušam biti kar se da strokovna, prijazna in kupcu dati čim več informacij o izdelku za katerega se zanima. Za skrivnostnega kupca nikoli nisem vedela, kdo je bil oz. ga nisem prepoznala.

Zelo sem bila vesela pohvale, ker sem bila dobro ocenjena. Dobila sem tudi potrebne informacije kaj moram v svojem nastopu do stranke spremeniti in še izboljšati. Teh smernic se skušam držati in vedno, ko stranka vstopi v trgovino jo prijazno pozdravim: »Dober dan gospa, kaj vam lahko danes pokažem?

Prodajalka iz trgovine Vitapur-Hitex

V preteklosti sem večkrat slišala za “skrivnostne nakupe”.  Misel na to, da me bo nekdo ocenjeval, mi ni bila prijetna. V bistvu sem se počutila zelo nelagodno. Bala sem se, da se bom kot prodajalka spremenila, da bom preveč mislila nato, da moram povedati vse kar vem in znam, vsakemu, ki bo samo pomolil glavo v trgovino. Bala sem se, da ne bom všeč ocenjevalcu, da mu ne bo všeč moj način prodaje, način govora, predstavitev izdelkov ipd. Tako so minevali dnevi in nekega dne nam je šefinja povedala, da so nakupi opravljeni in da bomo izvedeli rezultate.

No in smo jih….nič groznega, sploh ne. V tistih trenutkih sem se zavedla smiselnosti “skrivnostnih nakupov”.  Na dan so prišle naše pomanjkljivosti, tisti deli celotnega prodajnega postopka, kjer bi lahko vsak od nas še kaj izboljšal. Najverjetneje vsak zaposleni, ko izve za te nakupe najprej pomisli, da ga želi šef oceniti in na vsak načini najti kaj dela narobe. Zmota. Šef verjetno želi, da bi bil vsak od nas še boljši, želi izvedeti kje so tiste točke, kjer bi lahko vsak od nas naredil še kaj več, ali kaj drugače, da bi bili rezultati še boljši.

Ko izveš, da nisi slab, da v bistvu delaš prav, dobiš potrditev in si samozavestnejši, kar opazijo tudi kupci in to sigurno vpliva tudi na prodajo. Če je prodajalec samozavesten in deluje, da verjame v izdelke, bo verjel tudi kupec.

Tako da je strah odveč…skrivnostni nakupi so ok.:-)

Prodajalka iz trgovine Vitapur-Hitex

Ko sem izvedela, da je podjetje pristopilo k skrivnostnim nakupom sem bila zaskrbljena, porajalo se mi je mnogo vprašanj. Veliko sem razmišljala in se še bolj potrudila pri vsakodnevnem delu. Sčasoma sem se prepričala, da delo opravljam dobro in nisem več razmišljala o skrivnostnih nakupih z zaskrbljenostjo. Potrditev je prišla kmalu, v enem od skrivnostnih nakupov sem bila najbolje ocenjena prodajalka in dosegla maksimalno število točk. Tega sem bila zelo vesela, seveda tudi nagrade, ki sem jo prejela od vodstva podjetja. Danes je moj pogled na skrivnostne nakupe pozitiven, saj nas motivirajo k še boljšemu delu.

Prodajalka iz Name